Skip to main content

Onze eerste ervaringen met de nieuwe Quick Mill evo70 espressomachine.

By september 10, 2016december 4th, 2018espressomachines, review
Quick Mill EVO70 3240

Quick Mill Evo70

Quick Mill introduceert een nieuwe lijn espressomachines, de EVO70. Haar naam dankt deze espressomachine aan het 70 jarig jubileum van Quick Mill srl. van afgelopen jaar. Wat ooit begon met de productie van Parmezaanse kaas en gehaktmolentjes, groeide in 70 jaar tijd uit tot een espressomachine fabriek van formaat.

Quick Mill EVO70 3245 Espressomachine

Quick Mill EVO70 3245

Wat zit er in de doos?

We testen het topmodel, de Quick Mill 3245. Zoals alle espressomachines van Quick Mill is de Evo70 ook in een witte doos verpakt. Wanneer je de doos opent valt op dat de espressomachine in een Ferrari rode zak verpakt is. Het doet denken aan een nieuw paar Italiaanse Tods schoenen die je gekocht hebt. Netjes en het voorkomt onnodige beschadigingen aan de espressomachine.

Met het uit de doos tillen van de machine weet je direct wat je gekocht hebt. Allemachtig wat is deze espressomachine zwaar. Niet gek als je je bedenkt dat er 2 thermoblocks en twee pompen in zitten. 16 kilo weegt de machine en er zit een instructie bij dat je de machine niet aan het rekje van de warmhoudplaat moet tillen.

Het verwijderen van de rode zak geeft een lichte spanning en dan … tada! Daar staat ‘ie dan. Wat een fraaie machine is dit! Groot? Ja, maar niet te groot voor op een gemiddeld aanrecht. De Evo70 ziet er door het roestvrijstaal professioneel uit. Het achterwandje van de machine loopt schuin weg. Het doet ons denken aan de La Marzocco GS3 espressomachine.

la-marzocco-gs3 espressomachineQuick Mill 3230 evo70 Espressomachine

Het touchscreen op de voorzijde is zwart en je ziet al de symbolen voor de bediening, weliswaar nu nog onverlicht. Wanneer we de machine aanzetten lichten deze symbolen fraai op. De symbolen doen denken aan de eerste generatie smartphones van Palm. Even wennen maar niet storend.

palm_treo_650_smart_phone

In de doos zit zowel een internationale als Nederlandse gebruikershandleiding. Er wordt een doosje met accessoires meegeleverd bij de Quick Mill Evo70 espressomachine. Hierin treffen we een groep borsteltje, een 1 kops filter en een 2 kops filter en 2 filterdragers. Eén met 1 uitloopje en één met twee uitloopjes om twee espresso’s tegelijk te kunnen maken. De filterdragers zijn speciaal ontworpen voor de Evo70 en liggen fijn in de hand. De vormgeving met blauwe accenten sluit heel mooi aan bij de rest van de machine. Zwaar ook, met een soort contragewicht aan de achterzijde waardoor de zware filterdragerkop niet topzwaar aanvoelt.

De koffiemolen

Als we de machine aanzetten gaat het thermostaatlampje na ongeveer 1 minuut uit zoals iedere Quick Mill met thermoblock. Theoretisch kun je nu koffie maken, maar de zware filterdragers hebben meer tijd nodig. Dit kun je versnellen door even heet water af te tappen met de filterdrager in de machine. Eerst vullen we het bonenreservoir met een blik koffiebonen van 250 gram. Deze past er volledig in. Het is de bekende bonenstolp van Quick Mill die ook in de 3035 gebruikt wordt. Op de bonenstolp staat de maalgraad die met duidelijke klikken versteld kan worden. handig ook in geval je af en toe wisselt met je maling, bijvoorbeeld voor espresso of lungo(grover gemalen). Een streepje als maalindicatie ontbreekt op ons prototype, maar dit zal wel op de productiemodellen toegevoegd worden laat Quick Mill ons weten. De maalhoeveelheid kun je bij het model 3245 programmeren voor zowel 1 kopje als twee kopjes koffie. Wat een enorm pluspunt t.o.v. de Quick Mill 3035 is dit! Voor het één kops filter wil je toch altijd iets meer koffie malen dan de helft van de hoeveelheid van het twee kops filter. Het programmeren gaat simpel. Door de ‘enter’ knop ingedrukt te houden kom je in het menu. Wanneer je de maalknop vervolgens indrukt kun je met + en – de hoeveelheid in seconden instellen. Met ‘escape’ verlaat je het menu. Fijn ook dat Quick Mill van dat draaiknopje afgestapt is voor de maalhoeveelheid, want dit luistert best nauw en veranderde nog wel eens doordat iemand anders er per ongeluk aankwam (jijzelf natuurlijk nooit). Er is ook een knop voor een manuele maanstand.

De filterdrager past mooi in de verchroomde ‘vork’ onder de koffiemolen. En hé, hij blijft keurig hangen zodat je je handen vrij hebt. Daarna kun je de koffie aandrukken met de aluminium tamper die aan de machine bevestigt is. Je duwt je filterdrager hierbij naar boven. Dit is even wennen om echt goed recht aan te drukken, maar na een aantal keren koffie gemaakt te hebben lukt dit prima. Als je dit toch vervelend blijft vinden dan koop je gewoon een tamper erbij om naar beneden aan te kunnen drukken. De tamper is overigens licht bollend van vorm. De filosofie hierbij is dat het water in het midden hierdoor dezelfde weg aflegt als aan de zijkant.

Quick Mill 3135 Espressomachine

Quick Mill 3135

Espresso maken

We gaan nu (espresso) koffie maken en de filterdrager draait gemakkelijk in, ook omdat het handvat onder een hoek van ongeveer 10º staat. Ook al zit de zetgroep wel net een centimeter verder naar achteren dan bij de Quick Mill 3035.  De koffiehoeveelheid laat zich weer gemakkelijk programmeren. ‘enter’ ingedrukt houden en dan één keer de koffie weer stoppen, en de hoeveelheid is opgeslagen voor de volgende keren. Je kunt 1 espresso, 2 espresso’s en 1 lungo en 2 lungo’s programmeren. Een hele welkome functie is de ‘espresso shot counter’ die de doorlooptijd in seconden laat zien. Dit is standaard op de versies met ‘touch screen’. Nooit meer een stopwatch naast je espressomachine. Top!

Ook standaard op de Evo70 modellen is de PID controler. In het menu kun je deze op de graad nauwkeurig eenvoudig instellen. De temperatuur van 107º Celcius die weergegeven wordt is de temperatuur van het thermoblock en niet de temperatuur van het water. Dat is even opletten, maar als je dit weet is dit geen probleem. Bij de uitvoering met drukknoppen is dit lastiger en moet je de handleiding erbij pakken. Ook kun je bij deze versie de temperatuur alleen in stappen van 2ºCelcius verlagen of verhogen.

Een heel leuk barista gadget vinden wij de instelbare pompdruk bij deze machine. Aan de rechter voorzijde is heel subtiel een chromen draaiknopje gemonteerd. Door hier aan te draaien zie je tijdens het koffie maken de druk veranderen op de manometer. Hierdoor kun je deze ‘by-pass’ tunen op de druk (9 bar?) zoals jij wilt.

Quick Mill 3135 Espressomachine

Quick Mill 3135

De standaard pre-infusie op alle Evo70 modellen maakt de machine ook heel compleet. Hierbij wordt er eerst water op de koffie toegelaten zonder druk. Het maakt de koffie wat zachter. Je kunt deze functie weer gemakkelijk aan of uit zetten in het menu. Net wat je zelf prettig vind.

Cappuccino maken en heetwater tappen

Zoals gezegd is de 3245 voorzien van twee thermoblocks en twee pompen. Hierdoor kun je gelijktijdig koffie maken en stomen voor cappuccino. Een optie die bij de Quick Mill 3035 niet leverbaar was. Erg fijn, dit maakt de machine heel compleet.

Ook de hoeveelheid stoom en heetwater is weer te programmeren. We hebben in ons geval de stoomfunctie maximaal gezet omdat we voor 4 cappuccino melk wilde kunnen stomen. Maar je zou eventueel een cappucinatore aan kunnen schaffen en op de stoompijp aan kunnen sluiten en de stoomhoeveelheid precies voor één kopje cappuccino kunnen programmeren. Wanneer je de stoomfunctie activeert dan duurt het gek genoeg een paar tellen voordat de machine begint met stomen. Maar dit blijkt een goede reden te hebben. Het eerste beetje water in het stoomelement wordt hierdoor omgezet in droge stoom. Dus niet eerst een beetje water wat er uit de stoompijp komt. Nice…

Quick Mill heeft bij de Evo70 met geintegreerde koffiemolen ook de twee thermoblocken ingepakt in een soort winterjasje. Deze extra isolatie voorkomt te veel warmte-uitstraling naar de koffiebonen toe waardoor de koffiebonen kunnen gaan zweten. Een extra scheidingswandje tussen molen en warmte-elementen helpt hier ook nog extra tegen. Het stoomelement is apart van de espressomachine aan- of uit te zetten. Handig omdat wij Hollanders maar tot uiterlijk 11:00 uur cappuccino drinken en daarna overschakelen op espresso 😉 Zo spaar je weer wat energie. En in het menu kun je ook instellen of de machine na een bepaalde tijd helemaal uit moet gaan. Of juist aan! En dat is weer wel leuke functie voor als je ‘s ochtends weinig tijd hebt.

Wij zijn erg enthousiast over de nieuwe Evo70. Wij verwachten dat deze espressomachine veel mensen gelukkig gaat maken die een hoger gebruikersgemak wensen dan bij de Quick Mill 3035 mogelijk is. Ik noem een dubbel thermoblock, instelbare koffie hoeveelheid, maalhoeveelheid etc.

Maar ook de thuisbarista die koffie bereiden tot kunst heeft verheven en graag met veel verschillende koffiesoorten wil experimenteren. Of juist met één koffiesoort met verschillende temperturen (PID), met of zonder pre-infusie, verschillende druk profielen etc.

Er zijn 8 modellen in productie genomen. Euroquick zal de volgende 4 exemplaren in het assortiment standaard op voorraad nemen:

Quick Mill 3130 met drukknoppen € 999,-
Quick Mill 3230 Touch display € 1.099,-
Quick Mill 3135 met molen en drukknoppen € 1.399,-
Quick Mill 3245 met molen en Touch display en dubbel thermoblock  € 1.699,-

Prijzen zijn advies verkoopprijzen inclusief BTW.

Leave a Reply